Det har fra gammel tid været skik i patriarkalske samfund (også blandt ikke-muslimer), at familierne morgenen efter bryllupsnatten skulle fremvise et blodplettet lagen eller lommetørklæde som bevis på brudens jomfruelighed. Hvis dette ikke var muligt, har brudgommens familie kunnet kræve ægteskabet annulleret og har sendt den formastelige brud tilbage til sin familie, hvilket har været en stor skam. Familiens straf har været nådesløs, ofte endog dødelig.
Skikken eksisterer endnu i vore dage i visse kredse, ofte dog i en lidt anden udgave: Den unge brud henvender sig før brylluppet til en gynækolog for at få udstedt et mødoms-certifikat for at kunne bevise sin jomfruelighed over for svigerfamilien.
En del ugifte kvinder, der har haft et eller flere seksuelle forhold, før de blev gift, får før deres bryllup genskabt deres mødom ved en lille operation under lokalbedøvelse – blot for at undgå skandale og opretholde illusionen om den ubesmittede, jomfruelige brud.
Hvor ydmygende for alle parter!
Nogen tilsvarende mødomskontrol har aldrig eksisteret for mænd. De har kunnet more sig til højre og venstre uden at møde så meget som et hævet øjenbryn. Det er, hvad man kalder dobbeltmoral; men hvad siger Koranen?

Ifølge Koranen gælder påbuddet om at begrænse den seksuelle udfoldelse til rammerne af et lovformeligt ægteskab naturligvis for begge køn (24:33). En person, der har dyrket sex uden for ægteskab, må ikke gifte sig med en person, der ikke har, men må finde en ligesindet (24:3).
Der er dog intet steds i Koranen tale om nogen form for jomfrutegn. Gud har nu engang skabt menneskene (og mødommene) forskellige: Nogle mødomme er tykkere end andre, ligesom nogle blødninger er kraftigere end andre, når en pige har sit første samleje. Andre bløder slet ikke, og mødommen kan briste på andre måder end ved samleje.
Skulle Gud, der skaber menneskene i kærlighed, forsætlig bringe vanære over nogle unge piger ved at give dem en mødom, der ikke bløder ved første samleje?

© Aminah Tønnsen, 2006

Ovenstående er et uddrag af: “Tror muslimer at jorden er flad? 100 spørgsmål om islam i det 21. århundrede.” (Tønnsen 2006, spørgsmål 65)

Aminah Tønnsen i Islam Naturens Religion (1989, 82):
Kvinder har alt for længe fundet sig i, at deres døtre bliver vraget på bryllupsnatten, fordi der ikke er noget blodplettet lagen at fremvise. Koranen nævner ikke et eneste sted bare noget, der ligner ”jomfrutegn”, og videnskabelige statistikker i dag viser, at under halvdelen af alle piger fødes med, hvad der kan kaldes en ”normal” mødom, som vil bløde ved den første seksuelle kontakt.

Aminah Tønnsen i ISLAM – FRED & HARMONI 4/1993:
På trods af, at Koranen begrænser al seksuel udfoldelse til at foregå inden for ægteskabets rammer (17:32 og 24:33), er det almindeligt accepteret, at mænd fornøjer sig på alle måder inden ægteskabet – enten med hinanden eller med kvinder, som de ikke regner for noget og ikke kunne drømme om at gifte sig med.
Og så tillader de sig endda på trods af Koranens forbud (24:3) at forlange, at deres fremtidige brud er jomfru.
Folkelig tradition kræver stadig mange steder, at et blodplettet lagen fremvises efter bryllupsnatten – selv om Koranen intetsteds omtaler noget jomfrutegn.

RELIGION.dk 27. september 2005:
Mødomskontrol og jomfrutegn

RELIGION.dk 26. april 2008:
Koranen omtaler hverken mødom eller jomfrutegn

RELIGION.dk 18. jan. 2008:
Jeg fortryder sex før ægteskabet

BERLINGSKE TIDENDE 30. maj 2008:
Ægteskab ophævet fordi mødommen manglede

KRISTELIGT DAGBLAD 31. maj 2008:
Domstol annullerer ægteskab fordi bruden ikke var jomfru

KRISTELIGT DAGBLAD 23. juni 2008:
Imam tager afstand fra falske jomfruhinder

AVISEN.dk 28. juni 2008:
Myten om mødommen punkteret

INFORMATION 10. januar 2009:
Punktér myten om jomfruhinden

KRISTELIGT DAGBLAD 4. februar 2009:
Mødommen er beviset på den gode familie.

KRISTELIGT DAGBLAD 30. september 2009:
Imam: Jomfruattester er kønsdiskriminerende.

BERLINGSKE TIDENDE 23. oktober 2009:
Når Allah forbyder sex

RELIGION.dk 26. maj 2010:
Behovet for mødomsoplysning er stort

RLIGION.dk 22. marts 2012:
Hvorfor har så mange muslimske mænd sex før ægteskabet?

RELIGION.dk 9. juli 2012:
Vil han fravælge mig, når jeg ikke er jomfru?

KRISTELIGT DAGBLAD 31. januar 2015:
Unge kvinder tvinges til mødomstjek

L’association FEMMES d’AUJOURDHUI:
Solliciter l’arrêt de la pratique du “certificat de virginité”
OUMMA.com 18. marts 2003.